• 08.10.2016, 21:10

Tanzania - DAG 3


Veldig merkelig at vi bare har vært her i fire dager, vært på tre besøk - og allerede fått oppleve så masse. Det kommer til å bli mye å fordøye når jeg ankommer Norge igjen, og virkelig tenker over hva vi ser og er med på. Det er store kontraster fra det livet jeg er vant til å se, og jeg merker at det er vanskelig å forstå skikkelig at dette er deres virkelighet. Dette er livene deres.

I dag har vi vært på besøk på ett barnehjem som heter Kim Jones. Vi ble møtt av en flokk av ganske små unger, og delte ut ting vi hadde med. Flere kofferter fulle av klær, leker, briller og andre ting de synes er kjekt og har behov for. Vi hadde også med slikkepinner til alle, noe som var populært - og det ble masse smatting på desse. Herlig å se på!

Etter dette var vi med ungene ute å lekte i noen timer, før vi spiste lunsj sammen med de. Det har vært en veldig fin dag, og vi har fått mye kjærlighet av desse små skjønnhetene. Det er tydelig at de synes det er spennende med kameragreier, og ikke minst selfies. Har fått mange "can you take a picture?" i dag. Vet ikke hvor mye engelsk de egentlig forstår, men kroppspråkskommunikasjonen funker fint. Og de få ordene vi har lært oss på deres språk gjør også at de lettere blir trygge på oss virket det som. Men den setningen kunne de på engelsk, haha.

Se så underernært dyrene er. Det er også en ting jeg har lagt merke til her.

En ting som var litt vanskelig i dag, var ett gjerde som var rundt barnehjemmet. Ungene på Kim Jones var på innsiden, med stor uteplass til å leke på, med dyr og ett relativt stort hus. De hadde leker, smilte og lo, sprang rundt med såpebobler og baller vi hadde gitt til de - og så ser vi ungene som står på andre siden av gjerdet. Og som bare ser på, det gjorde litt vondt.

Vi gikk bort til de, sa hei og spurte litt om navn. Mer enn det forstår vi ikke av hverandre, men vi lånte bort litt såpebobler - og DET var stort. Ungene på Kim Jones kom også bort, og det ble liksom ett veldig "to sider". Det virket som det var en annen verden og virkelighet på utsiden av gjerdet. Noen bare så på oss. Noen så redde ut. En unge begynte å skrike. En liten gutt kom med vann i en bøtte og tok seg av den lille gutten som gråt. De tar i det minste vare på hverandre, og det er fint å se.

Det er sikkert mye meg jeg kunne skrevet. Men så er det også vanskelig å få frem stemningen i situasjonene vi møter med ord. Og i bilder for såvidt. Men dagen har vært flott, ungene gjør meg glad og vi koste oss sammen med de den tiden vi hadde. Har også masse bilder fra dagen i dag, så deler en hel haug med dere. Noen av de er også i dag lånt av Camilla Kirkeli.

Noen av oss (Ragnhild) fikk også gjennomgå totalt makeover, og ble sminket av jentene. Haha, så hun var ikke oppbanket, det bare ser litt sånn ut :-P

God helg til dere!

  • 07.10.2016, 22:12

MABONGO SCHOOL


Bildene sier alt.

Bilder fra skolebesøket i dag. Noen bilder er lånt av Camilla Kirkeli.

Ha en bra kveld!

  • 07.10.2016, 21:35

Tanzania - DAG 2


Hva skal jeg si i dag egentlig.

Vi har vært å besøkt en skole som heter Mabongo, og ble her møtt med en helt overveldende velkomst. Ungene var helt i hundre, danset og sang - og det er vanskelig å finne ord som beskriver det som møtte oss. Både på godt og vondt. Jeg har tatt så mange bilder i dag at jeg deler innlegget i to, og deler bildene fra skolen i ett eget. Og eventuelt mobilbilder i eget også.

Det som var den største tingen jeg la merke til i dag, var hvordan ungene var før maten, og etter maten. Det var en lang velkomst, med taler og sang og dans - og vi så etterhvert at ungene var trøtte og lei. Vi fikk også informasjon om at de får brus en gang i året, og det er i julen. Kjøtt er heller ikke en del av dagligdagskosten, og jeg regner med det er lenge, lenge siden sist.

Det ble da veldig god stemning når de fikk en full tallerken med mat, OG brus. Overgangen fra den trøttheten, til å ha energinivå tusen bare viser hvor viktig det er at de får mat i seg. Og hvor mye det gjør med humøret og hvordan de har det. Det var veldig fint å få være med å gi det til de, og se at de fikk glede ut av det.

Vi delte også ut 300 skolebøker, 300 blyanter og en god del blyantkvessere. I tillegg til det kjøpte vi en gitar til skolen, noen fotballer og vi hadde med litt fotballdrakter og sånt. Det var jo også stor stas! Vi prøvde oss også på volleyball, men for å si det sånn - vi var ekstremt dårlige i forhold til desse ungene. Ble ledd av, haha. Elles hadde vi med fra Norge en del tegnesaker, viskelær osv. Såpebobler ble også veldig populært!

Mabongo ligger i ett ganske fattig strøk, og ryktet om at vi skulle komme på besøk hadde nådd ut til flere i landsbyen. Det var derfor flere enn bare skoleelevene som var på "festen" som ble holdt i dag. Det var kjekt, å få se at også de utenfor skolen kunne få seg ett skikkelig måltid.

Vi har møtt så utrolig mange unger. De er så herlige, og så fine. Jeg blir ordfattig, og kan egentlig ikke si så mye, for det går ikke an å beskrive. Men dere skal få se bilder snart :-) I dette innlegget deler jeg litt bilder fra turen der til, og rundt i byen litt ellers. Masse spennende å se her.

Konklusjonen om dagen er at den har vært utrolig flott. Mange ting som jeg ikke har klart å plassere i hodet mitt enda, sortere tankene og inntrykkene vil nok ta litt tid. Men denne dagen har vært fin.

  • 06.10.2016, 20:36

Tanzania - DAG 1


Hei fra Tanzania!

Etter ett langt døgn med reising var det godt å komme seg til hotellet i gårkveld og få sove igjen. Reisen hit gikk veldig fint, selv om alle var ganske kjørt når vi endelig var fremme. Det var en påkjenning å plutselig være her, trodde ikke jeg egentlig kom til å reagere no særlig. Men da vi først kunne slappe av, og få legge oss - kjente jeg at jeg var langt borte fra alt jeg kjenner og er vant til. Men dagen i dag har gått fint, og jeg har funnet meg til rette på hotellet og med den tanken av at jeg faktisk er i Afrika.

I dag har vi vært å besøkt en organisasjon som heter Kiwakkuki, som arbeider med HIV og aids. Fikk først en del informasjon om det, og ble presentert for folk - før vi fikk litt å spise og te. Etter en stund her, kjørte vi videre. Det ble noen timer i bil, på en veldig ustabil, humpete og skeiv grusvei oppover mot små landsbyer og litt mer "forlatte" plasser. På bilturen såg vi så ekstremt mye jeg kunne ha stoppet opp for å tatt bilde av, folk jeg kunne tenkt meg å snakket med, barn som gir sterke inntrykk og generelt så fikk vi se litt hvordan folkelivet var. Det var fint, veldig annerledes enn det som er min virkelighet.

Vi fikk besøke en HIV og aids klinikk, og møtte mange som var der for å teste seg, få veiledning eller få medisiner. Det som overrasket meg mest var hvordan de møtte oss. På tross av at mange av de sikkert var i en situasjon der de skal få svar på om de er alvorlig syke eller ikke - så møtte de oss med smil og godt humør. Vi var litt med noen unger, og det virker som de er veldig fascinert av Snapchat, og selfies sånn generelt, haha. Så skjønne!

Jeg blir glad av å se hvordan ungene her behandler hverandre. Passer på hverandre, bryr seg. Og veldig mange av de vi kjørte forbi smilte, ropte og vinket til oss. Noen begynte å springe etter bilen også. Noen såg også veldig skeptiske og skremte ut, men det forstår jeg jo. Mange av bildene som ble tatt i dag ble tatt fra bilvinduet, og er derfor litt utydelige. Men synes uansett det gir litt innblikk i hvordan ting er her. Men når det er sagt så må man være her i egen person, og kjenne det på kroppen for å skjønne det helt. Så uvirkelig. Så fint. Så trist. Alt på en gang! Vi skjønte ikke hverandre i dag, så det var bare smilet som var kommunikasjonen med barna. Men det var egentlig fint, det.

Gleder meg til å se mer. I morgen skal vi besøke en skole, så det blir spennende.

  • 05.10.2016, 01:00

Hade Norge


Hei på dere!

Long time..jeg er tilbake for en liten stund. Siden sist har jeg flyttet til Stavanger og går der på Acta bibelskole i IMI kirken. Trivest veldig godt både på skolen, og der jeg bor sammen med rundt 20 andre fra klassen.

MEN - nå er jeg egentlig bare tilbake for å oppdatere familie og venner, og ellers de som vil følge oss. Nå har vi for en liten stund siden ankommet første stopp, og jeg sitter på Flesland sammen med tre andre spente ungdommer fra Elimu, som er organisasjonen jeg er med i. Vi har i litt over ett år jobbet for å gi små og unge i Tanzania utdanning, og nå er vi begynt reisen for å besøke de der nede. Natten blir tilbrakt på flylplassen, og første fly går tidelig i morgen kl 06.15. Hele morgendagen går i fly, og vi er fremme i Tanzania på kvelden en gang.

Har ikke så veldig mye mer å si akkurat nå, men oppdaterer dere når vi har kommet frem og på plass. Kommer også da til å fortelle mer om arbeidet vi driver, og hvorfor vi reiser. Her får dere oppdatering om hva vi gjør, bilder og forhåpentligvis litt film fra turen. Så sant som Internett samarbeider, da :-)

Vi gleder oss, og ser veldig frem til turen. Det blir også oppdatert på Facebook siden vår, elimu, og Instagram @elimu.no.

Search

Bloggdesign

hits